top of page

DE PGTA VAN LONNEKE: MEI 2018

Peneda-Gerês Trail Adventure

Na een lange winter hard trainen met hulp van Fred en Jan, waren we er dan zo goed als mogelijk klaar voor! Eindelijk 12 mei, op naar Porto, op naar de PGTA!

Op het vliegveld van Porto werden we opgepikt met de bus, op weg naar de inschrijving. Met zo'n 300  lopers en 33 nationaliteiten, bleken de Nederlanders de grootste groep. En daarvan ook nog eens 8 Veluwelopers!!

We werden naar onze hotels gebracht en 's avonds was de start van onze eerste trail,  in Ponte da Barca. Met 15 km de kortste van onze 4-daagse moest dit toch te doen zijn. Het was een avond trail, dus hoofdlamp op en goed opletten waar je loopt.  Een leuke tocht langs de rivier, in het donker. Aangezien het de eerste trail was moesten we voorzichtig zijn met de snelheid want er zouden nog 3 zware dagen volgen. Het ging prima, de sfeer was super en de uitzichten met de lampjes in de dorpen waren prachtig.

 

De volgende dag, toch wat nerveus voor wat komen gaat staan we aan de start. Hebben we genoeg bij ons? Hebben we genoeg gegeten, of juist teveel? Laten we maar gewoon beginnen! En daar gingen we, 38 km Arcos de Valvadez. In de regen, harde wind en een graad of 8. Over bergen, gladde rotspartijen en door een ijskoude rivier, helaas was het niet de voorspelde 20-22 graden… Maar wat ging het goed! Even wennen aan de andere ondergronden, de bergen en het ritme van zo n loop! Lopend door prachtige gebieden en super uitzichten maakte dat we het prima samen volhielden! En voor we het wisten was daar in Ponte da Barca de finish, de tweede dag zit er al op! S avonds per shuttle naar een ander hotel voor briefing van de volgende dag en een heerlijk buffet! Daarna bed in..

 

En daar was de derde trail, onze gevreesde dag…De start in Sistelo en de finish in Melgaco.  Allebei zagen we met spanning op tegen deze dag, 50 km en 2100 hoogtemeters! Als we dat maar kunnen…Ook vandaag hingen de wolken tot op de grond en was het koud en nat. We hebben de hele trail samen gelopen, genoten van de omgeving, de andere lopers en hun verhalen en vooral heel veel lol gehad! Samen afgezien op de meest onmogelijke paadjes, die we dan soms even vloekend op moesten haha! Maar we kwamen er, en beter dan verwacht haalden we samen de finish! Wat een overwinning voor ons allebei! Op wat blaren en schrammen na zijn we de dag heel goed doorgekomen, laat de laatste dag maar komen. Die 30 km kan er ook nog wel bij😊

 

De start van onze laatste trail was in Lindoso, diep in een prachtige berggebied bovenop een plein bij een klooster. Eindelijk een zonnige dag. De eerste 5 km liepen we met stijve benen veel bergaf,  maar ach daarna gaan ze weer redelijk vanzelf! Doorbijten, niet zeuren, lol maken en genieten blijken toch echt de tools om te overleven! En dat hebben we dan ook alle dagen gedaan…

Zo lang naar uitgekeken en voor we het wisten zat het er alweer op.. Nog even kort genieten van Porto en dan weer terug naar het gewone dagelijkse leven in Nederland. Het lijkt nog steeds een droom, als we terugkijken! Een hele mooie droom!

Lonneke Kruijen

Woensdagavondgroep Rheden

bottom of page